Europa wijst de weg

europa

In januari 2014 stemde het Europees Parlement over het moderniseren van Europese overheidsopdrachten met regels die helpen het concurrentievermogen op te krikken. Hierbij is, onder andere, overeengekomen het gebruik van elektronische hulpmiddelen als Building Information Modeling (BIM) voor overheidsopdrachten mogelijk te maken om uiteindelijk te komen tot efficiëntere, meer economische en zo ook meer duurzame bouwprojecten. Kortom, Europa wijst de weg.

De parlementaire stemming maakt de weg vrij voor de aanneming van de richtlijn overheidsopdrachten, de European Union Public Procurement Directive of kortweg EUPPD. Hierdoor zullen alle 28 lidstaten het gebruik van BIM voor door de overheid gefinancierde bouw-en verbouwprojecten in de EU vanaf 2016 verplicht kunnen maken.

Op dit moment eisen het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Finland en Noorwegen al het gebruik van BIM voor door de overheid gefinancierde bouwprojecten.

Door middel van BIM gebruiken projectteams van architecten, ingenieurs, bouwheren en aannemers digitale 3D modellen om samen te werken en projecten tijdens hun volledige levenscyclus te ondersteunen, van ontwerp en constructie tot documentatie en beheer.

In tegenstelling tot de traditionele 2D- tekeningen blijven de gegevens in een BIM consistent, gecoördineerd en nauwkeurig voor alle belanghebbenden, ongeacht hoe vaak veranderingen aan het project of door wie aanpassingen doorgevoerd worden. Als gevolg daarvan worden bouw- en infrastructuur projecten sneller geconstrueerd, voor minder geld en veel duurzamer.

CategorieënBIM