Computational Fluid Dynamics

cfd

Met Computational Fluid Dynamics of kortweg CFD wordt een wiskundig model opgemaakt voor het oplossen van fysische vergelijkingen uit de stromingsleer. Vergelijkingen in verband met massa, impuls, warmteoverdracht en concentraties worden hierbij voor een 3D-ruimte opgelost en kunnen verder gebruikt om zowel interne als externe stromingen van lucht en warmte inzichtelijk te maken. Op die manier kan CFD in architectuur, engineering en constructie (AEC) ingezet voor klimaatbeheersing, windhinder- en windbelastingsanalyses.

computational fluid dynamics Hiernaast is CFD een steeds vaker gehanteerde methode om onderzoek te doen naar de afvoer van rook en warmte bij brand. Naast beheersbaarheid van de brand kun je daarbij ook denken aan veilig vluchten en uiteindelijk zelfs het mogelijk bezwijken van constructies.

Toepassing van CFD in de bouw levert absoluut meerwaarde naar duurzaamheid en BIM, vooral in de ontwerpfase wanneer nog relatief eenvoudig noodzakelijke veranderingen kunnen worden aangebracht aan het ontwerp.