Klimaatconferentie en Buildings Day

klimaatconferentie

De dag dat de VN klimaatconferentie in Parijs een akkoord bereikt is een mooi moment even stil te staan bij het feit dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor naar schatting 40% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de wereld en de grootste afzonderlijke bijdrage leveren van kooldioxide-uitstoot.

Aangezien de wereldbevolking in een hoog tempo blijft groeien en een voortdurende migratie van mensen van het platteland naar stedelijke gebieden plaats heeft, zal ook de totale gebouwde omgeving toe blijven nemen. In die context is het dan ook geen verrassing dat de top op 3 december een speciale ‘Buildings Day’ kende waar bekeken werd hoe de bouwsector meer duurzaam gemaakt kan worden.

Positief nieuws is dat technologie en oplossingen nodig om meer duurzame gebouwen te maken voorhanden zijn. Door beter gebruik van ontwerpsoftware en technieken kan het energieverbruik in een gebouw sterk verminderen. Gezien het feit dat 60% van de gebouwenvoorraad op de wereld tussen nu en 2030 ofwel herbouwd zal worden of nieuw geconstrueerd is er ruimschoots gelegenheid die voorraad duurzamer te krijgen!

Ook de overheid doet een duit in het zakje door met regel- en wetgeving betere energieprestaties van gebouwen te eisen en nieuwe bouwprojecten te verplichten bepaalde prestaties voor de energiegebruik en duurzaamheid te behalen.