Toekomstverwachtingen en mogelijkheden voor BIM

Toekomstverwachtingen en mogelijkheden voor BIM

Wat zijn de toekomstverwachtingen en mogelijkheden voor BIM? Volgens recent onderzoek van Market Intelreports, een wereldwijde marktonderzoeker, wordt door de markt van Building Information Modeling (BIM) in 2022 wereldwijd een omzet van $11,7 miljard gegenereerd met een groeipercentage van 21,6% per jaar (periode 2016-2022).

Vooral het Verre Oosten kent naar verwachting een opleving als gevolg van de daar exponentieel groeiende bouwsector en regelgeving van de overheid naar verplicht gebruik van BIM. Schieten wij daar ook iets mee op? In het algemeen wordt sowieso een toenemend gebruik van BIM op de commerciële markt en specifiek voor de aanleg van infrastructuurwerken verwacht.

Zowel de commerciële als de infrastructuur markt blijven de belangrijkste toekomstige gebruikers van BIM, samen bijna goed voor 63% van de wereldwijde markt in 2022. Daarbij groeit vooral de sector infrastructuurwerken naar verwachting het meest.

Tijdens de prognoseperiode wordt de BIM markt verder gedomineerd door Cloud-based implementatie welke ook het grootste groeipercentage blijft kennen, vooral door doorgedreven kosten-efficiëntie en ruime beschikbaarheid.

Het gebruik van software oplossingen voor BIM primeert het marktaandeel in 2015 en houdt haar dominantie (75%) over de dienstenmarkt tijdens de periode 2016-2022.