Building Energy Model of BEM

Building Energy Model

Op basis van een architectonisch BIM kan met relatief weinig moeite ook een BEM, Building Energy Model, ontwikkeld worden waarin de energieprestatie van een gebouw gesimuleerd wordt.

Deze informatie kan vervolgens door de EPB of PHPP-verslaggever direct overgenomen worden in de EPB-software of het PHPP-rekenblad. Rechtstreekse export is mogelijk naar PHPP, VIP-Energy en ISBEM terwijl door een gbXML export of een gedetailleerd XLS bestand alle andere software gevoed kan worden.

Het Building Energy Model maakt gebruik van de VIP-Core Dynamic Simulation Engine, een gecertificeerde dynamische energieberekening gebaseerd op het gebouwmodel en weerdata.

Na het invoeren van de nodige gegevens over omgeving, klimaat, gebruiksprofiel van het gebouw (woning, school, sporthal, kantoor), de in het project toegepaste energiebronnen en systemen en de energiekosten wordt een rapport gegenereerd over de energieprestatie. Dit rapport geeft bijvoorbeeld ook weer op welk moment van het jaar pieken voorkomen in verwarming en koeling en wat, per zone en over een heel jaar gemeten, de minimum en maximum temperaturen zijn.

Aan de hand van deze gegevens kunnen verschillende simulaties gemaakt worden om zo uiteindelijk het meest optimale resultaat te bereiken.